Novinky ze světa výživy 3.B
To, co jíme a jak se hýbeme, má velký dopad na naše zdraví a celkový životní styl. Je důležité mít přehled o tom, co jíme a jaký vliv to má na naše tělo. Jedním z klíčových témat je zkoumání rozdílu mezi jednoduchými a složenými cukry.
Velké množství otázek a diskuzí otevírá téma "zdravý talíř".
Co jsou základní živiny naší stravy? Mohou naše stravovací návyky za naši náladu?
Cukry, bílkoviny, tuky a vyvážená strava.
Jak mohou naše stravovací návyky ovlivnit naše každodenní fungování?
Rozšíření slovní zásoby o pojmy jako jsou glukóza, inzulín, diabetik a glykemický index.
Sledování glykemické křivky po požití potravin s vysokým a nízkým GI, po pohybu a na lačno
u zdravého dospělého jedince (naší Renaty Fuchsové) a Zuzanky z 1.A s diabetem 1. typu pomocí metody CGM (kontinuální glukózová monitorace) a glukometru.
Zdá se vám to složité? Postupně si vše vysvětlujeme a sdílíme plán naše projektu. O výsledcích našeho projektu si povíme až později. Až všechna data budeme mít dohromady.
- Aplikace senzoru Renatě, prezentace a seznámení s projektem, testování měření glykémie pomocí CGM vzhledem ke glukometru (zlatý standard), roztok (40 g glukózy ve vodě)
- Snídaně s vysokým GI (sladké cereálie s mlékem - obě)
- Roztok (40 g glukózy ve vodě) a olivový olej
- Snídaně s nízkým GI (žitný celozrnný chléb, jogurt, jablko – Renata, granola s ořechy - Zuzanka)
- Roztok (40 g glukózy ve vodě)
- Bez snídaně (na lačno), pohyb - běh v TV 1. vyučovací hodinu
- Konzumace nanuka - obě
- Bez snídaně (na lačno), běžný pohyb ve třídě během dopoledne
- Pití džusu jablečné 200 ml a donut
- Roztok (40 g glukózy ve vodě) a běh 500 m
- Energetický nápoj