Člověk a práce - vaření
příprava langošů
Už je to opravdu hodně dlouho, co jsem připravovala langoše, takže když jsem byla oslovena dětmi, zda bychom je nemohli zkusit připravit, slíbila jsem jim, že je vyzkoušíme. Příprava těsta, které jsem musela připravit předem,neb bylo potřeba, aby nám těsto vykynulo, díky robotu byla jednoduchá. Všechny ingredience dát do mísy robotu a pomocí "háku" nechat vše zpracovat v hladké a nelepivé těsto, až tak dlouho netrvalo. Ale proces kynutí, hezky v teplíčku - v našem případě u ústředního topení v míse pod utěrkoum ten se nedal uspěchat. A když těsto zdvojnásobilo objem, každá dvojice dětí si navážila podobně váhově stejné kousky těsta, aby je pak válečkem vyválela do tvaru a následně jěště ručně "dotvořila". Usmažení po obou dvou stranách a to hezky dozlatava, bylo závěrečnou částí vytvoření langoše. Každý žák měl svůj originální tvar langoše. Někdo si je potíral kečupem a sypal sýrem, někdo potíral olejem s česnekem.