Člověk a práce - vaření
10.11.2025

Člověk a práce - vaření

příprava langošů

Už je to opravdu hodně dlouho, co jsem připravovala langoše, takže když jsem byla oslovena dětmi, zda bychom je nemohli zkusit připravit, slíbila jsem jim, že je vyzkoušíme. Příprava těsta, které jsem musela připravit předem,neb bylo potřeba, aby nám těsto vykynulo, díky robotu byla jednoduchá. Všechny ingredience dát do mísy robotu a pomocí "háku" nechat vše zpracovat v hladké a nelepivé těsto, až tak dlouho netrvalo. Ale proces kynutí, hezky v teplíčku - v našem případě u ústředního topení v míse pod utěrkoum  ten se nedal uspěchat. A když těsto zdvojnásobilo objem, každá dvojice dětí si navážila podobně váhově stejné kousky těsta, aby je pak válečkem vyválela do tvaru a následně jěště ručně "dotvořila". Usmažení po obou dvou stranách a to hezky dozlatava, bylo závěrečnou částí vytvoření langoše. Každý žák měl svůj originální tvar langoše. Někdo si je potíral kečupem a sypal sýrem, někdo potíral olejem s česnekem. 

 

 

 

Autor: Miloslava Strnadová
Sdílet  

Fotogalerie

Naše škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze taková cookies, která jsou nezbytně nutná pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb, a u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies). Pravidla cookies