Přicházejí Velikonoce a s nimi milé tradice (9.B)
Dekorativní zdobení medových perníčků v 9.B
Poslední hodinu výtvarky před přijímacími zkouškami žáci relaxovali při zdobení medových perníčků. Připomněli si tak symboly jara a Velikonoc a sílu opakování dekorativního motivu (např. vejce jako nejstarší symbol plodnosti a úrody, opakujícího se života a vzkříšení, zajíce jako symbol skromnosti a pokory nebo také sebeobětování se pro druhé).
Recept na medové perníčky, které jsou měkké a dají se konzumovat hned po upečení:
650g hladké mouky
250g moučkového cukru
200g medu
100g másla
1 polévková lžíce skořice
2 čajové lžičky perníkového koření
2 vejce + 2 žloutky
2 čajové lžičky jedlé sody
dle potřeby mléko
Postup: máslo s medem rozpustíme, přidáme k suchým přísadám, přidáme vejce a zpracujeme v těsto. Těsto necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Poté vykrajujeme tvary a pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů Celsia cca 6minut.
Deváťáky chválím za pěknou práci a přeji jim hodně štěstí při přijímacích zkouškách!