Listopadový třídní den 7. C
20.11.2022

Listopadový třídní den 7. C

Listopadový třídní den jsme se rozhodli i kvůli pochmurnému podzimnímu počasí věnovat třídnímu indoor pikniku. Od rána jsme ve školní kuchyňce s milou pomocí paní učitelky Strnadové připravovali nejrůznější dobroty: tradiční cookies, bezlepkové sušenky z pohankové mouky, minimuffiny s krémem, krůtí řízky (i v bezlepkové variantě) a slané pizza šneky.

Připravené jídlo jsme si potom ve velmi příjemné atmosféře společně snědli během celotřídní hostiny. Po jídle jsme si odpočinuli a zahráli nenáročné hry. Den jsme zakončili trochou sportu ve sportovní hale.

Pokud si chcete pochutnat tak jako my, zkuste jeden z receptů, které nás všechny příjemně překvapily svou jednoduchostí a zároveň výbornou chutí.

 

Bezlepkové čokoládové sušenky

Suroviny

  • 50 g másla
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 70 g pohankové mouky
  • špetka soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce (pokojové teploty)
  • 2 lžíce medu

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160°C.
  2. V rendlíku rozehřejte 100 g hořké čokolády společně s máslem. Rendlík dejte zatím stranou.
  3. V misce smíchejte pohankovou mouku, sůl a prášek do pečiva. Misku odložte.
  4. Vezměte druhou misku a vyšlehejte v ní vejce a med. Za stálého šlehání nebo míchání přidávejte k medu a vejci mix mouky, soli a prášku do pečiva.
  5. Přimíchejte pomocí špachtle nebo metličky rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  6. Těsto dejte na cca 5-10 minut do ledničky.
  7. Z těsta pak pomocí dvou lžiček tvarujte kuličky na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Kuličky můžete ještě lžičkou z vrchu stlačit, nebo rozprostřít těsto do tvaru sušenky. Pokud ale nebude těsto úplně tuhé, rozteče se samo, než stačíte dát plech do trouby.
  9. Sušenky pečte 12-15 minut při 160-170 °C.

Cookies

Suroviny

  • 3 vejce
  • 225 g změklého másla
  • 225 g cukru
  • 350 g hladké mouky
  • na kousky nakrájená tabulka hořké čokolády

Postup přípravy

  1. Smícháme suroviny do kompaktního těsta: nejprve utřeme máslo s cukrem, následně přidáme vejce, vmícháme mouku a nakonec kousky čokolády.
  2. Lžící děláme na plech malé, stejně velké kuličky těsta, nijak je neuplácáváme.
  3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut – do lehkého zhnědnutí okrajů.
Autor: Filip Procházka
Sdílet  

Fotogalerie

Naše škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze taková cookies, která jsou nezbytně nutná pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb, a u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies). Pravidla cookies